top of page
Etsi

Onnistumisen uudet osa-alueet

  • Writer: Merit Lindén
    Merit Lindén
  • 2.8.2017
  • 2 min käytetty lukemiseen

Projektien arvioinnissa on perinteisesti puhuttu toteumasta, tuloksesta ja vaikuttavuudesta. Nämä termit eivät ole kovinkaan käyttäjäystävällisiä ja pahimmillaan ne vievät huomion projektin tavoitteelta.

Koska asiat voidaan tehdä helpomminkin, niin tässä sinulle projektien uudet onnistumisen osa-alueet.

1) Muutos

Tärkeintä projektissa on sen toiminnan myötä syntynyt muutos. Se voi kohdistua esim. osallistuviin, järjestöön itseensä, vapaaehtoisiin, suureen yleisöön tai yhteistyötahoihin. Projekti on aina väliaikainen prosessi. Arvioinnin tehtävänä on selvittää mikä muuttui, kun tarkastellaan aikaa ennen ja jälkeen projektin. Usein arviointi kohdentuu vain projektin toimintaan, kun se todellinen tavoite on muuttaa ihmisiä, toimintatapoja ja yhteisöä projektin "ulkopuolella", siinä arjessa joka jatkuu projektirahoituksen jälkeen.

2) Prosessi

Monella järjestöllä on pitkät perinteen projektien toteutuksessa. Ne toteutetaan usein rutiinilla ja samalla tavalla. Projektin toteutuksen tapoja on kuitenkin valtavan paljon, ja ne hyvät käytännöt muuttuvat ajan myötä. Prosessin arvioinnilla selvitetään sitä, miten projekti on toteutettu, miten sen arki on sujunut. Tämän avulla varmistetaan projektin onnistuminen, mutta lisätään myös järjestön osaamista.

3) Mielekkyys

Projektin toiminnan mielekkyys ei ole aina itsestään selvää. Jos sen suunnittelussa ja toteutuksessa ei ole osallistettu kohderyhmää, on projekti automaattisesti tekijöidensä käsitys siitä, mikä on mielekästä osallistujilla. Projektin tulee olla mielekäs myös tekijälleen. Jos työntekijä ei voi käyttää omaa osaamistaan ja erilaisille kokeiluille ei ole tilaa, menetetään paljon.

4) Muistijälki

Vaikka projekti on yleensä vain väliaikainen siirtymä uuteen toimintatapaan tai -kulttuuriin, tulee siitä jäädä jokin muistijälki toiminnan aikana ja sen jälkeen. Jos yhteistyötahot joutuvat kerta toisensa jälkeen kysymään, että mitä te oikein teettekään, on muistijäljen synnyttämisessä mennyt jotain pahasti pieleen. Muistijälki ei ole vain viestintää, vaan myös ymmärryksen ja kokemuksen synnyttämistä.

5) Käytettävyys

Projektin onnistuminen mitataan lopullisesti vasta pari vuotta sen päättymisen jälkeen. Mitä siitä on silloin jäljellä? Käytettävyyden toinen puoli on se, voidaanko projektissa kehitetty menetelmä, toimintatapa tai aineisto siirtää sellaisenaan tai pienin muutoksin toiseen toimintaympäristöön. Jos projektin toimintaa ei voida jatkaa joko omassa järjestössä tai muuallakaan projektirahoituksen jälkeen, ei sitä voida pitää onnistuneena. Hyvin arvioitu projekti tuottaa sellaisen lopputuloksen, joka on käytettävissä niissä raameissa, kuin mitä järjestöiltä todellisuudessa löytyy.

 

Haluatko kuulla lisää onnistumisen uusista osa-alueista tai päivittää omaa arviointiosaamistasi? Tilaa itsellesi Projektin kesyttäjän käsikirjan uusin osa "Arviointi ja laatu" tai tule mukaan saman aiheen verkkokurssille! Löydät molemmat osoitteesta www.projektinkesyttaja.fi

 
 
 

Comments


Uusimmat
Arkisto
Hakusanat
RSS Feed

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.

© 2017 BY MERIT LINDEN. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

merit@meritprof.fi    Sturenkatu 38 A 1, 00550 Helsinki, Suomi

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Twitter Basic Black
bottom of page