Kun ihan hyvä ei enää riitä
- Merit Lindén
- 6.3.2017
- 2 min käytetty lukemiseen

Järjestötyö jos mikä pitää sisällää hyvin monenlaista toimintaa, toimijaa, osallistujaa ja toimintatapaa. Tasapaino ammatillisen ja vapaaehtoisen järjestötyön välillä tuntuu olevan ikuisuuskeskustelu. Kaikki järjestötyöhän on pohjimmiltaan kansalaistoimintaa, mutta isoista järjestöistä on tullut käytännössä yrityksiä, joissa vapaaehtoisia näkyy aika vähän - ainakaan suoraan arkityössä. Toki isoilla järjestöillä on useimmiten jäsenjärjestöjä joissa vapaaehtoistyö on edelleen vahvaa. Kansalaisten aktiivisuus on kuitenkin monin paikoin muuttunut ammattimaiseksi toiminnaksi.
"Järjestöön kohdistuvat odotukset moninkertaistuvat projektirahoituksen myötä."
Kun järjestö siirtyy täysin vapaaehtoisesta ja ilman ulkopuolista rahoitusta saavasta toiminnasta jonkinlaisen rahoituksen piiriin, muuttuu moni asia. Kun aiemmin toiminnassa on ollut yksi tai kaksi tahoa (toiminnassa mukana olevat sekä mahdollinen kohderyhmä), tulee isomman rahoituksen myötä mukaan vähintään kaksi lisää, rahoittaja ja työntekijä. Luonnollisesti seurauksena on myös verkostojen laajeneminen. Järjestöön kohdistuvat odotukset moninkertaistuvat esimerkiksi projektirahoituksen myötä huimasti. Se mitä suurten rahoittajien yhdistyminen tuo tullessaan jää vielä nähtäväksi. Se on varmaa, että järjestöt eivät pääse helpommalla.
Projektityö on myös muuttunut viime vuosina ja tulee muuttumaan vielä enemmän. Jo aiemmin moni rahoittaja on alkanut vaatia enemmän arviointia, osoitusta vaikuttavuudesta, toiminnan seurantaa ja myös tehostamista. Projektikokonaisuudet ovat etenkin valtakunnallisella tasolla kasvaneet. Aiemmin projektityöhön siirryttiin, kun oli tehty joitakin vuosia kohderyhmän kanssa töitä. Jo nyt on nähtävillä, että isoimmat projektit alkavat olla jo niin haastavia kokonaisuuksia, että tarvitaan projektihallintaan erikoistuneita työntekijöitä. Joissain järjestöissä näin jo tehdäänkin. Yksi ihminen hoitaaa useamman projektin hallinnon ja projektin työntekijät vastaavat käytännön työn suunnittelusta ja toteutuksesta. Pienemmissä järjestöissä tämä ei ole ollut mahdollista, ennen kuin nyt. Ensimmäisenä Suomessa kuka tahansa voi saada itselleen ammattimaisen projektipäällikön meidän kautta.
Projektin laajuuden tuomien haasteiden lisäksi projektityöhön kohdistuu myös enemmän odotuksia näytöistä. Ei riitä, että kerrotaan kuinka moni osallistui toimintaan. Halutaan osoitusta siitä, että toiminta on vaikuttanut halutulla tavalla osallistujien elämään. Projektien toimintaideat ovat myös tarkemmassa syynissä. Enää ei projektirahoitusta saa toiminnalle, joka kuuluisi oikeasti järjestön perustehtävään (esimerkiksi jo olemassa olevan toiminnan peruskehittäminen). Tai jos toimintaideaa on jo kehitetty ja testattu useissa projekteissa, vaaditaan selvästi jotain uutta että sitä rahoitetaan. Projektit ovat entistä enemmän kehittämistyötä eivätkä toteuttamista.
"Ihan kiva ei enää riitä."
Ala-asteen käsityönopettajallani oli tapana sanoa "ihan kiva" silloin, kun hän ei keksinyt muutakaan sanottavaa. Ihan kivan aikakausi alkaa olla järjestöissä nyt takana. Projektityö tarjoaa järjestöille kaikki mahdollisuudet uudistumiseen, oman perustehtävänsä toteuttamiseen ja todellisten yhteiskunnallisten tekojen tekemiseen. Sen ei tarvitse olla iso ja raskas, mutta tehtävään vaaditaan ihan omaa osaamistaan.
Jos haluat varmistaa järjestösi kehittymisen ja projektityön tulevaisuuden, niin siihen kannattaa panostaa nyt. Kunnollisen arviointitavan käyttöönotto pitää tehdä viimeistään nyt, projektiyöntekijöiltä tulee vaatia enemmän kouluttautumista ja nimenomaan projektin hallinnan osaamista ja järjestöjen startegiaan on panostettava - erityisesti sen jalkauttamiseen. Mikään näistä ei ole välttämättä mahdottoman vaativaa ja aikaavievää eikä niistä kannata tehdä itselleen liian isoa urakkaa. Jo pienillä asioilla saadaan paljon aikaan. Maaliskuussa avattava projektifoorumi tuo viimeinkin järjestöjen projektit ja työntekijät yhteen, jotta he voivat jakaa hyviä menetelmiä, vinkkejä ja etsiä uusia yhteistyötahoja. Heille on viimein saatavilla myös käytännön toimintaan erikoistunutta koulutusta ja materiaalia. Jos siis kaipaat tukea oman järjestösi ja projektityösi vahvistamiseen, niin ota foorumi ja materiaalit käyttöösi ja tarvittaessa lisäsparrausta saa aina - ja yllättävän edullisesti.
Commentaires