Palvelut oppilaitoksille
Oppilaitosten hyvinvointityö on meille tärkeä asia. Siksi tarjoamme myös palveluja eri koulutusasteille niin opiskelijoiden kuin opettajien hyvinvoinnin vahvistamiseksi kuin myös koulutusta ja materiaaleja.
Hyvinvoinnin edistämisessä näkökulmamme on aina osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen, omien elämäntaitojen löytäminen ja vahvistaminen sekä oppilaitoksen arkeen saumattomasti integroituvat konkreettiset toimenpiteet.
Hyvinvointityön perusperiaatteita
Koko yhteisön hyvinvointia edistävä ja vahvistava toiminta voi joskus tuntua rajattomalta ja äärettömän suurelta haasteelta. Se on kuitenkin mahdollista integroida osaksi oppilaitoksen nykyistä toimintaa ilman lisäresursseja tai suuria muutoksia. Kun noudattaa muutamia perusperiaatteita, pääsee jo todella pitkälle. Mikään ei kuitenkaan tee muutosta yhdessä yössä, vaan toiminnan tulee olla pitkäjänteistä ja suunnnitelmallista.
​
1) Tee ero todellisen osallisuuden ja näennäisen osallisuuden välille. Onko esim. opiskelijoilla todella mahdollisuus sekä sanoa mielipiteensä ja luottaa että se otetaan aidosti huomioon? -> Tee selkeä kuvaus siitä kuka päättää, milloin voi kommentoida ja miten kukakin voi osallistua.
​
2) Älä jätä osallisuutta puolitiehen. Jos opiskelija tai henkilökunta esittää kyselyssä tai muussa yhteydessä kehittämisidean, pidä huoli siitä, että hän jossain vaiheessa kuulee mitä sille on tapahtunut. Kaikkea ei voida toteuttaa, mutta jos jatkuvasti esittää ideoita eikä koskaan tiedä etenikö se mihinkään tai miksi se ei toteutunut, ei enää pidemmän päälle vitsi ideoida enää mitään uutta. -> Asioiden käsittelyprosessi ja tiedotus läpinäkyväksi!

3) Hyvinvointityö on parhaimmillan suunnitelmallisena - ei niinkään toimivaa yksittäisinä reagointeina. Monessa oppilaitoksissa on valitettavasti se tilanne, että akuutit yhteisön ja hyvinvoinnin ongelmat vievät aikaa ja resursseja suunnitelmalliselta työltä. Kun yksittäinen onglema ilmenee, on siihen tietyllä tavalla helppo tarttua. Tällöin tulee usein valheellinen tunne siitä, että tehdään paljon. Hyvinvoinnin ja yhteisön rakentaminen on parhaimmillaan pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Määrittele 1-2 hyvinvoinnin pääteemaa ja 5-7 hyvinvoinnin alateemaa aina lukuvuodelle. Sijoita teemat selkeiksi jaksoiksi oppilaitoksen arkeen ja toteuta niitä suunnitelman mukaan riippumatta siitä, mikä tilanne on akuutisti päällä. (Tietysti tilannetaju on aina sallittua.)
​
4) Anna opiskelijoille vastuuta. Etenkin yläkouluissa ja siitä eteenpäin opiskelijoille on hyvä antaa selkeästi vastuuta ja myös velvollisuuksia asioiden hoitamiseksi. Oppilaitoksessa voidaan päättää asiat, joista opiskelijat vastaavat täysin. Heiltä voidaan myös pyytää ja myös velvoittaa aina oma esityksensä jonkin asian hoitamiseksi. Kun opiskelijat oppivat, että heillä todella on mahdollisuuksia päättää ja toimia, lisääntyy oma aktiivisuus myös vähitellen. Monella nuorella on vuosien negatiivinen kokemus siitä, että hänen mielipidettään ei todellisuudessa oteta huomioon. Se ei muutu ihan hetkessä, mutta muuttuu kyllä vähitellen.
Esimerkkejä yhteistyömahdollisuuksista:
Kattava oppilaitoksen hyvinvointityön suunnitelma
- sisältää kartoituksen, oppilaitoksen arkeen integroidun hyvinvointityön suunnitelman jossa painotetaan erityisesti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä vahvistavia rakenteita, räätälöityjä menetelmiä sekä tarvittavan koulutuksen
- suunnitelmassa huomioidaan myös erilaisten kyselyjen hyödyntäminen osana kokonaisuutta sekä luodaan tarvittaessa oppilaitokselle omat hyvinvointityön indikaattorit
- esimerkiksi noin kuukauden työaikaa vastaava työpanos
​
Opettajien hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamisen suunnitelma
- sisältää kartoituksen, opettajayhteisöön räätälöidyn hyvinvointityön suunnitelma, menetelmät, koulutuksen ja jälkituen/seurannan
- esimerkiksi viikon-kahden työaikaa vastaava työpanos
​
Hyvinvointityön lisäksi saat meiltä myös osaamista, koulutusta ja tukea kehittämis- ja projektityössä. Voit osallistua järjestämiimme projektityön koulutuksiin, tilata niihin liittyviä julkaisuja tai sopia erillisestä kehittämisyhteistyöstä kanssanne.