Teetetty työ on halvempaa kuin opittu!
- Merit Lindén
- 6.2.2017
- 2 min käytetty lukemiseen
Erityisesti järjestöjen projekteissa on tuttua, että niissä on yksi tai kaksi työntekijää, jotka tekevät kaiken itse. Siis ihan kaiken. (Tai no, usein on palkanlaskija ja kirjanpitäjä erikseen.) Projektityöntekijä hoitaa sekä kohtaamisen, raportoinnin, viestinnän, palautelappujen printtaamisen kuin palautelaatikon väkertämisen. On totta, että moni projektityöntekijä on todella monitaitoinen. Mutta kaikkea on mahdotonta osata eikä tarvitsekaan.

Projektityöntekijän ydinosaamista on usein projektin varsinainen sisältö ja aihe. Hän tuntee kohderyhmän, problematiikan ja toimintakentän. Moni työntekijä valitteleekin sitä, että projektin kaikki muut työt vievät niin paljon aikaa, ettei varsinaiselle työlle riitä aikaa. Tämä on sinänsä paradoksi. Mutta näin vain on, että projektityöhön kuuluu paljon muitakin tehtäviä kuin itse uuden kehittäminen tai toiminnan toteuttaminen.
Suuri osa projektityöntekijöistä käyttää paljon työaikaa oppimiseen. Koska monen tausta on asiakastyössä ja kohtaamisessa on hallinnolliset tehtävät vieraampia. Monelle ne eivät ole myöskään kovin luonteenmukaisia ja kiinnostavia. Kun lasketaan yhteen opetteluun ja selvittämiseen liittyvä aika, itse tekeminen, kahvitauolla asian tuskailu ja huonosti nukutut yöt alkaa monen kohdalla hallinnollisen työn tuntihinta nousta aika korkeaksi.
Järjestöjen perinne itse tekemiseen alkaa vähitellen kääntyä itseään vasten. Moneen tehtävään on nykyään saatavilla erikoisosaamista ja palveluita. Kun lasketaan työntekijän tehtävän opetteluun ja tekemiseen käyttämä aika, tulee moni asia edullisemmaksi asiantuntijalta tilattuna. Hyvä esimerkki on uuden projektin suunnittelu. Sen sijaan, että käytäisiin jokavuotinen kysely siitä kuka ehtisi sen tehdä, niin se voitaisiin antaa asiantuntijan tehtäväksi.
Ennen kuin kukaan hermostuu korostan, että en sano sitä, että hallinnollisten tehtävien opiskelu ei kannata. On tilanteita, jolloin lisäresursseja ei vaan voida käyttää ja työntekijöiden osaamisen kehittyminen on aina hyvä asia. Tarkoitan sitä, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Hyvin ja sparraavasti toteutettu asiantuntijapalvelu tuottaa sekä ammattimaisen lopputuloksen, mutta samalla lisää myös järjestön omaa osaamista.
Olisiko nyt sinun järjestösi ja projektisi aika siirtyä uudelle vuosituhannelle ja ottaa selvää missä kaikessa voit saada asiantuntijan apua ja lisätyövoimaa ja kuinka edullista se loppujen lopuksi kuitenkin on? Jos kaipaat tekijöitä ja osaamista niin ota yhteyttä. Paljon osaamme itse ja loput osaajat etsimme puolestasi!
コメント