Vain viiden vuoden työsopimuksia?
- Merit Lindén
- 27.4.2016
- 2 min käytetty lukemiseen
Olen seurannut viime aikoina keskustelua työelämän uudistamiseen liittyen. On puhuttu työnäytteen antamisesta, pidemmistä työajoista, lyhyemmistä työajoista, perustulosta ja vaikka mistä. On kuitenkin yksi idea, josta ei ole keskusteltu, joten olkaa hyvät ja antakaa tulla mielipiteitä!
Mitä jos tästä eteenpäin työnantajat voisivat tehdä vain maksimissaan viiden vuoden työsopimuksia? Tällöin kaikki vakituiset työsuhteet katoaisivat vähitellen. Kaikki työsuhteet arvioitaisiin aina viimeistään viiden vuoden kuluttua ja henkilö joko pidettäisiin talossa tai laitettaisiin vaihtoon.

Mitä hyötyä siitä sitten olisi?
1) Vaihtuvuus työmarkkinoilla lisääntyisi. Tällöin vastavalmistuneilla olisi huomattavasti enemmän avoinna olevia työpaikkoja, joita hakea. Samoin myös aloilla, joissa osa työntekijöistä on pitkissä työsuhteissa ja osa pätkissä tämä tasoittaisi tilanteen kaikille samaksi.
2) Osaaminen ja työpanos nousisivat tärkeämmäksi. Nyt on se tilanne, että vakivirassa oleva huono tai keskinkertainen työntekijä saattaa olla kehityksen tukkeena vuosikymmeniä. Samalla kun osaavat ihmiset etsivät töitä, nämä jarrut tekevät töissä minimit ja nostavat täyttä palkkaa. Jatkossa osaavat ihmiset pysyisivät talossa ja tehottomat saataisiin ulos. Tätä myötä osaamisen taso tulisi parantumaan, koska jokaisen pitäisi ainakin jossain määrin kehittää osaamistaan läpi koko työuran.
3) Työpaikkojen tulisi todella kiinnittää huomiota työntekijöiden hyvinvointiin. Kun työpaikkoja olisi enemmän saatavilla, äänestäisivät työntekijät helpommin jaloillaan.
Mitä kritiikkiä tätä mallia kohtaan voisi esittää?
1) Työntekijöillä ei olisi enää samanlaista turvallisuutta toimeentulon suhteen. Toisaalta, kuinka monella nytkään enää on?
2) Ne henkilöt, jotka eivät ole huippuosaajia olisivat heikommassa asemassa? Tuskin. Nythän he vasta heikossa asemassa ovat, kun työpaikkoja on avoinna niin vähän, että kilpailu on paljon isompaa.
3) Jatkuva rekrytointi tulee työnantajalle kalliiksi. Kyllä, niin tulee. Mutta niin tulee myös useiden työntekijöiden vuosia jatkuva tehoton työ.
4) Ihmisiä laitettaisiin ulos henkilökohtaisten suhteiden, ei työnteon perusteella. Mahdollisesti. Tosin sitäkin tapahtuu jo nyt.
Tämä malli vaatisi tosin parempaa työttömyysajan turvaa tai siis helpommin saatavaa. Olisiko työttömyysturvan loppusumma yhteiskunnalle pienempi verrattuna nykytilanteeseen? Ei välttämättä. Toki uskon että tässäkin mallissa olisi aina se vaikeasti työllistyvien ryhmä, joka kaipaa enemmän tukea.
Jos tämän ajatuksen yhdistäisi vielä perustuloon, niin mikä mahtaisi olla yhteiskunnallinen vaikutus?
Comments